3 Φεβρουαρίου 2018

Το επάγγελμα του οπτικού-οπτομέτρη σε κατάσταση ομηρίας

Το Μάιο του 2008 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 3661 που τροποποίησε το επάγγελμα του Οπτικού, "αναβαθμίζοντάς" το, με την αναφορά της ειδικότητας του Οπτομέτρη, καταλήγοντας: «Τα επαγγελματικά δικαιώματα του ενιαίου επαγγέλματος του οπτικού−οπτομέτρη θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Εννιά (9) περίπου χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης, υπογράφει το ΦΕΚ 3247Β στο οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη «Βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος Οπτικού-Οπτομέτρη" καθώς και τα επαγγελματικά του δικαιώματα. Αυτά συνοψίζονται στο ότι: 


1. "Ο οπτικός-οπτομέτρης δύναται να διενεργεί, υπό την εποπτεία οφθαλμιάτρου, αντικειμενικές και υποκειμενικές εξετάσεις, με σκοπό τη διαθλαστική εξέταση των οφθαλμών, τον έλεγχο της διόφθαλμης λειτουργίας, τον έλεγχο της έγχρωμης όρασης και των οπτικών πεδίων, καθώς και τον αδρό έλεγχο της οφθαλμικής υγείας και την ακεραιότητα των οφθαλμών."

2.  Ο οπτικός-οπτομέτρης κατά την εκτέλεση συνταγής οφθαλμιάτρου δύναται να εφαρμόσει γυαλιά οράσεως, βοηθήματα χαμηλής όρασης ή άλλο παρεμφερή εξοπλισμό, όπως προγράμματα οπτομετρικών ή ορθοπτικών ασκήσεων για την απόκτηση (αποκατάσταση θα ήθελαν να γράψουν) και βελτίωση οπτικών δυσλειτουργιών κατά περίπτωση." 


Με βάση τα παραπάνω, για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναγνωρίζονται οι παροχές υπηρεσιών του οπτομέτρη, όσο αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη της όρασης. Βέβαια, ορισμένες από αυτές, μπαίνουν σε καθεστώς ομηρίας, υπό την επίβλεψη ενός οφθαλμίατρου, και ας αποτελούν κατοχυρωμένες αρμοδιότητες του οπτομέτρη διεθνώς*, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αν και ο ορισμός που αφορά “τη διάγνωση και διαχείριση οφθαλμικών παθήσεων” να μη χρήζει άμεσης εφαρμογής στο σύνολό του στην Ελλάδα για διάφορους λόγους, που αναφέρονται αλλού (1, 2), ο «οπτικός-οπτομέτρης» έχει τη δυνατότητα σήμερα να παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες που αφορούν την «αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα”, όπως να εφαρμόσει «απλούς» φακούς επαφής για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος, «θεραπευτικούς» φακούς επαφής για την αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων (π.χ. κερατόκωνος, αφακία) και οπτικά βοηθήματα για ένα εύρος οφθαλμικών παθήσεων. Αυτές οι παροχές υπηρεσιών, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της περίθαλψης της υγείας (γιατροί, οδοντίατροι, ψυχολόγοι, μαίες, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες), ΔΕΝ απαλλάσσονται από ΦΠΑ. Ο οπτομέτρης δύναται να εφαρμόσει, για παράδειγμα, έναν εξατομικευμένο φακό επαφής σ' έναν ασθενή με μεταμοσχευμένο κερατοειδή, μια υπηρεσία που μπορεί να απαιτήσει 2-3 επισκέψεις της μίας ώρας, υπό την επίβλεψη ενός οφθαλμιάτρου, και για αυτή την παροχή οφείλει να αποδώσει 24% ΦΠΑ, ενώ ο επιβλέπων ιατρός για την ίδια εξέταση απαλλάσσεται από το ΦΠΑ.

Δυστυχώς, το κράτος-εισπράκτορας δεν έχει περιοριστεί μόνο σε αυτή την ανισότητα, για ένα επάγγελμα που κρατά σε ομηρία, αλλά με τη νέα σύμβαση επιβάλει στους οπτικούς, όχι απλά να αποδίδουν ΦΠΑ για μια παροχή υγείας, αλλά να προσφέρουν, για παράδειγμα, τους θεραπευτικούς φακούς επαφής (που είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλο κόστος) ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ + ΦΠΑ στους ασθενείς, με τη δικαιολογία ότι αυτό θα απλοποιήσει την κατάσταση για τους ασθενείς. Παράλληλα, θεσπίζει rebate όγκου: ο αριθμός των συνταγών που ετησίως μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 450.000 από το σύνολο των 10.000.000+ των πολιτών της χώρας μας, δηλαδή λιγότερο από το 4.5% του πληθυσμού, αν και όλοι οι ασφαλιζόμενοι έχουν το δικαίωμα να επισκεφτούν τα οπτικά καταστήματα για την αγορά διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής !!! Τη διαφορά θα την καλύψουν οι οπτικοί, που θα έχουν προπληρώσει και 24% ΦΠΑ !!!! 

Η στοχευμένη υποβάθμιση του επαγγέλματος ενισχύεται από τις πρόσφατες κινήσεις του υπουργείου παιδείας που αποφάσισε ότι το τμήμα οπτικής-οπτομετρίας στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν χρειάζεται να έχει αυτόνομη εκπαίδευση, τσουβαλιάζοντας το πρόγραμμα εκπαίδευσης μαζί με άλλες κατευθύνσεις, όπως Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων και Οδοντικής Τεχνολογίας !!


Οι σημερινές συνθήκες (π.χ. σημαντική αύξηση του πληθυσμού με μυωπία, μεγαλύτερη ανάγκη διόρθωσης του παραγωγικού πληθυσμού με πρεσβυωπία) απαιτoύν δημιουργία στελεχών στο ευρύ φάσμα της υγιεινής περίθαλψης της όρασης με υψηλό επίπεδο κατάρτισης, ικανών να ακολουθήσουν σταδιοδρομία ως ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών σε οπτικά καταστήματα), σε νοσοκομεία (οφθαλμολογικές κλινικές), σε ιατρικά οφθαλμολογικά κέντρα και σε πανεπιστήμια (κλινικές μελέτες και ερευνητικά πρωτόκολλα) όπου σχεδιάζονται και αναπτύσσονται καινοτόμες συσκευές και μέθοδοι στους τομείς των επιστημών της Όρασης.

Είναι σαφές ότι το επάγγελμα του οπτικού-οπτομέτρη είναι σε ομηρία και ότι κανένας στον ΕΟΠΥΥ και στο υπουργείο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τον ασθενή και για τον επαγγελματία υγείας.  Αν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμεί να επιδείξει κοινωνικό πρόσωπο, ας μειώσει άμεσα το ΦΠΑ για τα οπτικά είδη που αποτελούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα (γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής) όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ, ώστε να είναι προσιτά σε όλους τους διοπτροφόρους που τα έχουν ανάγκη.


__________
*Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Οπτομετρίας (μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), το επάγγελμα του Οπτομέτρη είναι αυτόνομο, αφορά την “πρωτοβάθμια υγιεινή περίθαλψη του οφθαλμού και της όρασης, η οποία περιλαμβάνει τη διάθλαση (και συνταγογράφηση), την επιλογή και κατεργασία κατάλληλων “διαθλαστικών βοηθημάτων”, τη διάγνωση και διαχείριση οφθαλμικών παθήσεων και την αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα”.

1 σχόλιο:

Γιώργος Μανούσακας είπε...

Δυστυχώς πάλι βλέπουμε ότι τα κακώς εννοούμενα συμφέροντα όσων νομίζουν ότι θίγονται, καθυστερούν την εφαρμογή της οπτομετρίας στην Ελλάδα. Παάιότερα υπήρχε απαηορευτική διάταξη για την άσκηση της οπτομετρίας,τώρα θέλουν να γίνεται με "εποπτία" του οφθαλμιάτρου, που αναιρεί την αρχή της. Και το επιστέγασμα όλων, θέλουν να μας ελέγξουν με τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ που ουσιαστικά σημαίνει μερική κρατικοποίηση των επιχειρήσεών μας...