20 Ιανουαρίου 2018

Αυτοδύναμο Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας

Τη στιγμή που το επάγγελμα της οπτομετρίας διεθνώς έχει όχι απλά αναγνωριστεί αλλά προσελκύει όλο και περισσότερους φοιτητές, διδάσκοντες κι ερευνητές με σημαντική δυναμική, ο υπουργός παιδείας στην Ελλάδα αποφάσισε ότι η οπτική και οπτομετρία δεν αποτελούν έναν αυτοδύναμο εκπαιδευτικό και επαγγελματικό χώρο, υποβαθμίζοντας το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Η οπτομετρία αποτελεί διεθνώς ένα αυτόνομο επάγγελμα στο χώρο της υγείας, που απαιτεί ανώτατη εκπαίδευση και ασκείται αποκλειστικά από πτυχιούχους αναγνωρισμένων σχολών που χρειάζεται να εξασφαλίσουν άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος. Οι οπτομέτρες ασκούν πρωτοβάθμια υγιεινή περίθαλψη του οφθαλμού και της όρασης, που περιλαμβάνει (1) τον έλεγχο της όρασης για την επιλογή και επεξεργασία κατάλληλων “διαθλαστικών βοηθημάτων”, όπως φακοί οράσεως, πρίσματα και φακοί επαφής (2) τη διάγνωση οφθαλμικών παθήσεων και την αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε πολλές χώρες, μάλιστα, οι οπτομέτρες συνταγογραφούν αφού η κλινική τους εκπαίδευση περιλαμβάνει τον διαθλαστικό έλεγχο ακόμα και των πιο δύσκολων περιστατικών και την διαχείριση οφθαλμολογικών παθήσεων.
Οι σημερινές συνθήκες (π.χ. σημαντική αύξηση του πληθυσμού με μυωπία, μεγαλύτερη ανάγκη εξασφάλισης ευκρινούς όρασης του πληθυσμού με πρεσβυωπία) απαιτεί δημιουργία στελεχών στο ευρύ φάσμα της υγιεινής περίθαλψης της όρασης με υψηλό επίπεδο κατάρτισης, ικανών να ακολουθήσουν σταδιοδρομία ως ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών σε οπτικά καταστήματα), σε νοσοκομεία (οφθαλμολογικές κλινικές), σε ιατρικά οφθαλμολογικά κέντρα και σε πανεπιστήμια (κλινικές μελέτες και ερευνητικά πρωτόκολλα) όπου σχεδιάζονται και αναπτύσσονται καινοτόμες συσκευές και μέθοδοι στους τομείς των επιστημών της Όρασης.
Λέμε ΟΧΙ στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης ενός επαγγέλματος με σημαντικό ρόλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη της όρασης. Στηρίξτε μας υπογράφοντας το ψήφισμα προς τον Υπουργό Παιδείας κ.Γαβρόγλου.
https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgos_Paideias_kGavrogloy_AYTODUNAMO_TMIMA_OPTIKIS_KAI_OPTOMETRIAS/?azmMJmb

"Come closer and see
see into the dark
just follow your eyes"

Forest, The Cure,

Δεν υπάρχουν σχόλια: