19 Δεκεμβρίου 2010

Ποιες είναι οι προτιμήσεις των τελειοφοίτων Οπτικών?

Βρισκόμαστε σε κρίσιμες εποχές που πολλά επαγγέλματα, ιδιαίτερα αυτά που δραστηριοποιούνται στο χώρο της περίθαλψης της Υγείας, εξειδικεύονται και αναβαθμίζονται όσο αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Πριν από δύο δεκαετίες, ο Οπτικός αποφοιτούσε από το ΤΕΙ Αθήνας με ένα πτυχίο που του εξασφάλιζε: (α) την αποκλειστική δυνατότητα να ιδρύσει ένα Οπτικό κατάστημα, χρησιμοποιώντας την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος Οπτικού και (β) την αποκλειστική δυνατότητα παροχής, σύμφωνα με το Νόμο του Κράτους, του απαραίτητου ελέγχου για την εφαρμογή Φακών Επαφής (που απαιτούσε δεύτερη αυτόνομη / συμπληρωματική άδεια).

Ήταν επομένως λογικό ο απόφοιτος του Τμήματος Οπτικής να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ίδρυση ενός Οπτικού καταστήματος, που θα αποτελούσε τον καθρέπτη μίας νέας γενιάς επαγγελματιών με αναβαθμισμένες παροχές υπηρεσιών και γνώσεις που το παρείχε το πρόγραμμα σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (και όχι μέσω "εμπειρίας").

Τα τελευταία 20 χρόνια οι εξελίξεις στο χώρο της Oπτικής (πολλά νέα προϊόντα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, όπως πολυεστιακοί φακοί οράσεως και φακοί επαφής) και της οφθαλμολογίας (διαθλαστική χειρουργική, διαγνωστικός εξοπλισμός όπως κερατοειδικοί τοπογράφοι, εκτροπόμετρα, απεικονιστικές μέθοδοι), διαμόρφωσαν ένα καινούριο τοπίο στην αγορά εργασίας.

Είναι ενδιαφέρον επομένως να καταγράψουμε τις προτιμήσεις των σημερινών φοιτητών όσο αφορά τη μελλοντική εργασιακή απασχόλησή τους. Αυτό επιτεύχθηκε πολύ πρόσφατα σε συνεργασία με ορισμένους διδάσκοντες του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας στο ΤΕΙ Αιγίου, όπου ετοιμάστηκε ένα ερωτηματολόγιο για συμπλήρωση από τους τελειόφοιτους σπουδαστές (ΣΤ’ και Ζ’ εξάμηνο). 34 ερωτηματολόγια συλλέχθηκαν και η ανάλυση των δεδομένων παρουσιάζεται στα παρακάτω γραφήματα.


Ίσως αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μόνο το 1/3 των αποφοίτων έχει ως πρώτη προτεραιότητα την εργασία σε Οπτικό κατάστημα! Μάλιστα, παρατηρείται μία επιθυμία απεγκλωβισμού από την τυπική μορφή του του επαγγέλματος (Οπτικός = καταστηματάρχης), αφού μόνο το 14.7% των ερωτηθέντων έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ενασχόληση με το «λιανεμπόριο», ως ιδιοκτήτης οπτικού καταστήματος. Επιπλέον, είναι εμφανής η τάση προς «παροχή υπηρεσιών» Οπτομετρίας (το 41.2% έχει ως 1η προτεραιότητα εργασία σε Οφθ/κό κέντρο). Επίσης, αν απομονώσουμε τις τρεις πρώτες επιλογές (σε σχέση με τις τρεις τελευταίες), παρατηρούμε ότι κυριαρχεί ξανά η τάση προς υπηρεσίες Οπτομετρίας (το 79% έχει μέσα στις 3 πρώτες επιλογές του την εργασία ως Οπτομέτρης σε Οπτικό κατάστημα και το 68% σε Οφθ/κό κέντρο). Από την άλλη, μόνο το 47% βλέπει θετικά την ίδρυση καταστήματος ενώ το 53% προσανατολίζεται σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και στην Έρευνα.


Τα παραπάνω αποτελέσματα που αναδεικνύουν την απομάκρυνση του Οπτικού από το «λιανεμπόριο» γεννούν ορισμένους προβληματισμούς:
-Μήπως πρέπει το προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών να εναρμονιστεί (αν δεν έχει ήδη εναρμονιστεί) πλήρως με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Οπτομετρίας και τις σημερινές ανάγκες της αγοράς, οι οποίες είναι εμφανές ότι επηρεάζουν τις προτιμήσεις των αποφοίτων?
-Μήπως το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να παρέχει στα εμπλεκόμενα Τμήματα εκπαίδευσης και στους φοιτητές των ΤΕΙ την απαιτούμενη τεχνολογική και κλινική υποστήριξη έχοντας ενδυναμώσει παράλληλα και το διδακτικό προσωπικό ?
-Μήπως η εξάμηνη πρακτική άσκηση των «φοιτητών» επιβάλλεται να γίνεται σε χώρους που πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα το κατάλληλο προσωπικό, αναβαθμισμένο εξοπλισμό και απαραίτητη τεχνογνωσία?
-Είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός «Κολλεγίου» που θα αξιολογεί τα επίπεδα κατάρτισης των Οπτικών-Οπτομετρών (παράδειγμα Μ. Βρετανίας – British College of Optometry)?
-Είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός συστήματος συνεχούς αξιολόγησης που θα "υποχρεώνει" τους αποφοίτους να παρακολουθούν σεμινάρια δια βίου εκπαίδευσης?

7 σχόλια:

ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ είπε...

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΣ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ;
ΕΠΙΣΗΣ, Η ΜΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ (ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ) ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΤΕΛΟΣ, ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤ ΚΑΙ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤΟ ΤΕΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ? ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ...

Unknown είπε...

Φίλε Σωτήρη, σε όλα ναι εκτός από το πρώτο. Το Ευρωπαικό δίπλωμα Οπτομετρίας είναι μια αποτυχία που δεν έχει κανένα επαγγελματικό αντίκρυσμα. Ωστόσο, σίγουρα το επίπεδο της Ελληνικής οπτομετρίας πρέπει να αναβαθμιστεί δραματικά σε όλους τους τομείς (υπηρεσίες οπτικών καταστημάτων και οφθαλμολογικών κλινικών που απασχολούν οπτομέτρες), εξοπλισμός σχολών κτλ, έτσι ώστε οι απόφοιτοι να είναι οπτομέτρες πραγματικοί, και όχι οπτικοί που λένε 'να κάνω μετρήσεις για να τσιμπήσω καμιά συνταγούλα παραπανω'. Η οπτομετρία ξεκίνησε ως κλάδος της φυσικής με οπτικό προσανατολισμό, αλλά πλέον είναι επάγγελμα υγείας που ΕΞΕΤΑΖΕΙ το κοινό και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ τα προβλήματα όρασης, και ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ σε άλλο επαγγελματία αν χρειαστεί.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Η' ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ...
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙΣ ΤΡΑΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΑΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ

FARAVAHAR είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ..

Unknown είπε...

Είναι σαφέστατα αναγκαίο να δωθούν επιτέλους στους οπτικους/οπτομετρες τα δικαιώματα οπτομετριας αλλά πάντα με γνώμονα την ασφάλεια απέναντι στον πελάτη. Μην ξεχνάμε ότι η οπτομετρια είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία των ματιών και προϋποθέτει πιστοποιημένες κλινικές γνώσεις όχι μόνο πτυχιακα αλλά και κατόπιν εξετάσεων για αξιολόγηση της οπτομετρικης ικανότητας. Άσχετα αν κάποιος έχει τελειώσει στο ΤΕΙ ή στο ΑΕΙ τέτοιες εξετάσεις μπορούν να ορίσουν ένα minimum επίπεδο για κλινική δραστηριότητα. Μπορεί Το Ευρωπαικό δίπλωμα Οπτομετρίας να θεωρηθεί αποτυχία αλλά μέσα στα πλαίσια κρατικής νομικής θέσπισης (που για την ώρα δεν υπάρχει όπως θα έπρεπε), θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αρκετό για την επιτυχία του ζητούμενου. Η δημιουργία οπτομετρικων κλινικών σαφώς και θα βοηθήσει/καταρτίσει όπως αρμόζει τον οπτικό/οπτομετρη. Μην ξεχνάμε ότι σε χώρες στο εξωτερικό ο οπτομέτρης είναι το primary health care, πληρώνεται για συνταγογραφηση και για το οπτομετρικο check up το οποίο περιλαμβάνει οφθαλμολογικό ξεσκόνισμα κυριολεκτικά και αν ο πελάτης χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στέλνεται στον οφθαλμίατρο και είναι πάντα σε συνεργασία μαζί του πάντα προς όφελος την υγείας των ματιών του πελάτη. Είναι καιρός να προχωρήσει στην Ελλάδα αυτός ο τομέας .
Με εκτίμηση
Μιχάλης βαρδαβάς
BSc Optometry

Unknown είπε...

Οι οπτομετρικές κλινικές είναι απαραίτητες, και πρώτα απ'όλα στις σχολές, προκειμένου οι σπουδαστές να μαθαίνουν σε πραγματικές συνθήκες εξέτασης, όπως σε όλες τις σχολές του εξωτερικού. Και αν το νομικό πλαίσιο ακόμα δεν επιτρέπει την συνταγογράφηση, οι οφθαλμίατροι που διδάσκουν στις σχολές είναι δυνατόν να υπογράφουν την τελική διάγνωση και συνταγή. Επιπρόσθετα η συμμετοχή του ΤΕΙ Αιγίου στους special olympics είναι πολύ σημαντική γιατί οι σπουδαστές θα εξετάσουν σε πραγματικλές συνθήκες και θα δουν στην πράξη πως έιναι να συνεργάζεσαι με άλλους επαγγελματίες του χώρου (οφθαλμιάτρους) προκειμένου να φτάσεις στην σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση. Οπότε με την ευκαιρία, έστω και προκαταβολικά, συγχαρητήρια στο Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας του ΤΕΙ Αιγίου για την συμμετοχή του!

tania είπε...

+fwnw apolita :)