6 Αυγούστου 2009

International Society for Contact Lens Research (ISCLR)


Στη Χερσόνησο Κρήτης μεταξύ 16-21 Αυγούστου διοργανώθηκε το 15ο συνέδριο της διεθνούς εταιρείας Έρευνας στους Φακούς Επαφής International Society for Contact Lens Research (ISCLR). Στο συνέδριο, το οποίο είναι "κλειστό" σε μέλη και διοργανώνεται σε σε διετή βάση, συμμετείχαν επιστήμονες από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία όσο αφορά τις εξελίξεις στη βασική και κλινική έρευνα, και στον σχεδιασμό μελλοντικών συνεργασιών για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στους παρακάτω επίμέρους τομείς:
(i) στους τρόπους αποφυγής μολύνσεων και φλεγμονών του κερατοειδή (κερατίτιδες από ακανθαμοιβάδα, ψευδομονάδα και άλλα μικρόβια), βελτιώνοντας τα επίπεδα συμμόρφωσης των χρηστών προς τους κανόνες χρήσης (επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν οι κυριότερες αιτίες μολύνσεων είναι οι "βρώμικες" θήκες και τα "άπλυτα" χέρια).
(ii) στους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης μεταξύ φακών επαφής, δακρύων και βλεφάρων (επίδραση της ποιότητας εφαρμογής και του σχεδιασμού / ελαστικότητας της οπίσθιας επιφάνειας των φακών)
(iii) στους αιτιολογικούς παράγοντες του κερατόκωνου (καταρρίπτεται ο μύθος της συσχέτισης του κερατόκωνου με το τρίψιμο των ματιών) και στη χρήση εξατομικευμένων ημίσκληρων φακών επαφής για την αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών κερατόκωνου.
(iv) στο σχεδιασμό φακών επαφής με ειδικά διαμορφωμένα οπτικά, με σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας και την καλύτερη μη-επεμβατική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: