25 Απριλίου 2019

Τα διαδικτυακά παιχνίδια διαταράσσουν την ψυχική υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) κατέταξε πρόσφατα τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα διαδικτυακά παιχνίδια ως παράγοντες διατάραξης της ψυχικής υγείας.* Ο αυξημένος χρόνος χρήσης υπολογιστών αλλά κυρίως των διαδραστικών συσκευών που χρησιμοποιούνται σε κοντινότερη απόσταση (κινητά τηλέφωνα, tablet) που οφείλεται στην απασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια, τα κοινωνικά μέσα και την ψηφιακή ψυχαγωγία έχει οδηγήσει στο φαινόμενο της "καθιστικής συμπεριφοράς", την κακή διατροφή και την έλλειψη χρόνου για υπαίθριες δραστηριότητες.
Οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους αποτελούν, όπως γνωρίζουμε σήμερα από επιδημιολογικές μελέτες, τον περιβαλλοντικό παράγοντα με τη σημαντικότερη προστατευτική δράση στην εμφάνιση και την εξέλιξη της μυωπίας.
Αν και είναι απαραίτητο να διερευνηθούν επιπρόσθετοι παράγοντες σχετικά με τη χρήση των διαδραστικών συσκευών, όπως η απόσταση από την οθόνη, η στάση του σώματος και το ψηφιακό περιεχόμενο, η υπερβολική χρήση τους από τα παιδιά πρέπει να παρακολουθείται στενά, ώστε να αντιμετωπιστεί το αναδυόμενο φαινόμενο της «ψηφιακής μυωπίας».
*World Health Organization, International classification of diseases (ICD-11), 2018. Available from: https://icd. who.int/


Δεν υπάρχουν σχόλια: