22 Οκτωβρίου 2018

Greece - The defeat of optometry

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

"Αθήνα 22.10.2018
………………..
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Όπως σας είναι γνωστό ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας προσδιόρισε, χωρίς καμία διαβούλευση, με απολύτως αυταρχικό τρόπο και χωρίς να λάβει υπόψη του την αντικειμενική πραγματικότητα και την καθολική αντίθεση των οπτικών – οπτομετρών όλης της χώρας, δια της υπ’ αριθμ. ΥΑ ΕΑΛΕ/ΓΠ 46633/2018, την «διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών – γυαλιών οράσεως στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ». Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο ασφαλισμένος θα προμηθεύεται εκτός των άλλων και βεβαίωση «voucher» αξίας 100 ευρώ και θα προμηθεύεται έτσι από τα οπτικά καταστήματα γυαλιά οράσεως.
Η ως άνω υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε συνέχεια της αρνήσεως των οπτικών – οπτομετρών της χώρας να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ στην προταθείσα από τον Οργανισμό ετεροβαρή, λεόντειο και επαχθή σύμβαση με όρους οικονομικής καταστροφής για κάθε επαγγελματία.
Παρότι έχουμε δημοσιοποιήσει τους λόγους της αντιθέσεώς μας επαναλαμβάνουμε εν συντομία:
1. Ο οπτικός δεν παρέχει μόνο υπηρεσία υγείας με την στενή έννοια του όρου, αλλά διαθέτει προϊόν. Τα καταστήματα οπτικών, σύμφωνα και με το πλέγμα των διατάξεων νόμου που διέπουν την λειτουργία τους, είναι εμπορικά καταστήματα κι όχι αποκλειστικώς εγκαταστάσεις υπηρεσιών υγείας.
2. Μας οφείλονται ληξιπρόθεσμα ποσά από το 2011. Σημειώνουμε, ότι τον επαγγελματία, τον έλληνα πολίτη, δεν μπορεί να τον αφορά η αλλαγή της επωνυμίας των νομικών προσώπων, ούτε το κράτος να χρησιμοποιεί τέτοιους αντίθετους στην καλή πίστη και τα χρηστά ήθη ισχυρισμούς. Το κράτος είναι ένα και έχει συνέχεια.
3. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε «χαρτιά» αντί χρημάτων, αλλά την ίδια στιγμή να είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους, τους φόρους μας κλπ.
4. Ταυτοχρόνως «αδιόρατος» παραμένει ο χρόνος πληρωμής μας, ενώ την εξόφλησή μας μας την υπόσχονται!
5. Δεν θα εισπράττουμε το ποσό του voucher, αλλά μειωμένο ποσό εκ της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, λόγω του «κλειστού προϋπολογισμού». Βέβαια εμείς θα εκδίδουμε φορολογικό παραστατικό για όλο το ποσό. Είναι προφανές για κάθε επαγγελματία ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με προοπτική ζημίας, όπως μετά βεβαιότητος θα υπάρξει με την καθιέρωση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) αλλά και του μηνιαίου κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate), ώστε να μην απολείπεται καμία αμφιβολία για την οικονομική μας καταστροφή! Είναι δε, απολύτως βέβαιο, ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο διαθέσεως ο προϋπολογισμός του Οργανισμού θα εκτιναχθεί αντί να μειωθεί, αφού οι πολίτες θα σπεύσουν να προμηθευτούν μαζικά γυαλιά, αλλά και διότι δεν παρέχεται καμία δικλείδα ασφαλείας και κανένας έλεγχος!
6. Ο οπτικός – οπτομέτρης καλείται απαραδέκτως και εκβιαστικώς να αποτελέσει τον χρηματοδότη του Οργανισμού, ενώ ο ίδιος δεν έχει φυσικά δικαίωμα συμψηφισμού για τις δικές του υποχρεώσεις προς το δημόσιο ίσης αξία με το περιβόητο πια «voucher», ευρισκόμενος μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αλήθεια για ποιο λόγο δεν απαιτεί η πολιτεία και από τους λοιπούς επαγγελματίες (πχ διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, οφθαλμιάτρους κ.λ.π. να πληρώνονται με «voucher» ;
7. Στα οπτικά είδη δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του ασφαλισμένου.
8. Τα οπτικά είδη που διατίθενται από τα οπτικά καταστήματα είναι ήδη πιστοποιημένα προϊόντα και τους έχει χορηγηθεί σήμανση CE, που σημαίνει ότι είναι ασφαλή και κατάλληλα για το σκοπό που προορίζονται, αλλά και ότι μπορούν να διατεθούν ελεύθερα σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.
9. Ο συγκεκριμένος τρόπος οδηγεί μετά βεβαιότητος στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων και στην μείωση των δαπανών για την υγεία.
10. Η μέθοδος της «υποχρεωτικότητος» δεν συνάδει με ελεύθερους επαγγελματίες δημοκρατικής πολιτείας. Δεν είναι σύννομο και αποδεκτό να μας υπαγορεύεται και μάλιστα εκβιαστικώς ο τρόπος που θα λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Η «συνεργασία» απαιτεί δύο ισότιμα μέρη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Μετά την πρόσφατη από 19.10.2018 παντελώς απαράδεκτη υπό κάθε έννοια ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή Σας για την επίλυση του ζητήματος.
Ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κυριολεκτικώς σε ακατανόητο «παραλήρημα» διχάζει την ελληνική κοινωνία κατά τρόπο απρόκλητο και συκοφαντικό. Επιχειρεί απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά να φέρει τους επαγγελματίες του κλάδου μας «απέναντι» στον πολίτη. Όλως προσχηματικώς προβάλλεται δήθεν η εξυπηρέτηση του πολίτη και η «μείωση» της γραφειοκρατίας. Δηλώσαμε επανειλημμένως ότι οι οπτικοί αναλαμβάνουμε την γραφειοκρατία για να μην στέκεται ο ασφαλισμένος σε «ουρές». Αδιαφορεί φυσικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σε βάρος τόσο του οπτικού όσο και του ασφαλισμένου.
Λησμονεί εκουσίως, βεβαίως, ότι ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να παρέχει στον ασφαλισμένο του – δικαιούχο γυαλιά, όχι ο οπτικός. Ομοίως λησμονεί εκουσίως ότι υπόλογος στον ασφαλισμένο δεν είναι ο οπτικός, αλλά ο Ασφαλιστικός Φορέας. Φυσικά λησμονεί ότι ο νόμος την τήρηση του οποίου μάλιστα επικαλείται υποχρεώνει τον ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει τα οπτικά είδη και στους δικαιούχους! Τέλος λησμονεί, ότι και εμείς είμαστε πολίτες και εμείς είμαστε ασφαλισμένοι, ενώ την ευθύνη της διακυβέρνησης, στα θέματα αρμοδιότητάς του, την φέρει εκείνος!
Συμπερασματικά, τονίζουμε ότι το επάγγελμά μας είναι παντελώς απροστάτευτο και δυστυχώς τα χρόνια της οικονομικής κρίσης επιδείνωσαν την κατάσταση. Τα παράνομα καταστήματα, πλήθυναν, η παράνομη διάθεση των οπτικών ειδών κατέστη ανεξέλεγκτη από κάθε εμπορικό σημείο (φαρμακεία, διαδίκτυο, μικροπωλητές, πλανόδιους, εμπορικά καταστήματα κάθε είδους κα), ενώ τα γυαλιά ηλίου πωλούνται πλέον από τον οιονδήποτε. Η δημόσια υγεία-την οποία πρέπει να προστατεύει ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός- ευρίσκεται σε κίνδυνο ακριβώς λόγω της έλλειψης ελέγχων και της αβελτηρίας των αρχών κι όχι του αγώνα των επαγγελματιών να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι οπτικοί-οπτομέτρες της χώρας είναι έλληνες πολίτες, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες για την επιβίωσή τους. Δεν εξυπηρετούν «μικροκλαδικά συμφέροντα» και έχουν αποδείξει και την συνέπεια και την φιλοτιμία τους στην στήριξη της οικονομίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΣΕ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.
Με τιμή
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΠΤΙΚΩΝ-ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ"


Δεν υπάρχουν σχόλια: