3 Ιουνίου 2015

Οι χρήστες φακών επαφής έχουν αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων !

Αντιγράφω από το www.contact-lenses.gr
____________________________________

Πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις είναι όσοι άνθρωποι φορούν καθημερινά φακούς επαφής, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι φακοί μπορούν να αλλοιώσουν την ευαίσθητη ισορροπία των μικροοργανισμών που "κατοικούν" στα δάκρυα και τον κερατοειδή, μεταφέροντας βακτήρια από το δέρμα, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στη Νέα Ορλεάνη από τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Στις γενετικές αναλύσεις που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν μεταβολές στη σύνθεση του μικροβιώματος (των βακτηριακών κοινοτήτων) στην επιφάνεια των ματιών όσων φοράνε συνεχώς τους φακούς επαφής.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι το να βάζει κανείς στο μάτι του ένα ξένο αντικείμενο όπως ο φακός επαφής, δεν είναι μια πράξη ουδέτερη». Η σύγκριση με τα μάτια όσων δεν χρησιμοποιούν καθόλου φακούς επαφής, δείχνει ότι η καθημερινή χρήση των φακών τριπλασιάζει τον αριθμό ορισμένων ειδών βακτηρίων (μεθυλοβακτηρίων, λακτοβάκιλων, ψευδομονάδων κ.α.), γεγονός που καθιστά το μάτι πιο ευάλωτο σε φλεγμονή και λοίμωξη.
Περισσότερη μελέτη θα χρειασθεί για να διευκρινισθεί κατά πόσο αυτή η αλλαγή στο μικροβίωμα οφείλεται κυρίως στα δάχτυλα που αγγίζουν τα μάτια κατά την τοποθέτηση των φακών ή στη συνεχή επαφή των φακών με τα δάκρυα και τον κερατοειδή, η οποία με κάποιο τρόπο επηρεάζει τους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί.
Από τότε που κυκλοφόρησαν οι μαλακοί φακοί επαφής, παρατηρείται μια διαχρονική αύξηση στις λοιμώξεις των ματιών από βακτήρια όπως οι ψευδομονάδες, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη αφθονία στα μάτια όσων φοράνε τους φακούς συνεχώς. Επειδή αυτά τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από το δέρμα, οι εφαρμοστές συστήνουν καλό πλύσιμο των χεριών πριν την τοποθέτηση των φακών, καθημερινή αλλαγή του διαλύματος των φακών και τακτικό καθάρισμα της θήκης των φακών. Επιπλέον, όσοι φοράνε καθημερινά τους φακούς, ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούν τους ίδιους επί πολλές εβδομάδες.
Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκατομμύρια άνθρωποι φοράνε φακούς και παρόλο που μπορεί να αλλοιώνουν έτσι τις μικροβιακές κοινότητες στα μάτια τους, δεν φαίνεται να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Τα περιστατικά απώλειας της όρασης εξαιτίας μολύνσεων από τους φακούς είναι λιγότερα από 6 ανά 100.000 χρήστες ετησίως.
Είναι πολύ σημαντικό επομένως οι φακοί να έχουν κατάλληλες επεξεργασίες κι επιστρώσεςι που να εμποδίζουν την προσκόλληση βακτηρίων. Το επισυναπτόμενο άρθρο δείχνει τα χαμηλότερα επίπεδα της βακτηριακής προσκόλλησης στην επιφάνεια του φακού premiO (υλικό Asmofilcon A), το ίδιο που χρησιμοποιείται και στο Miru 1 month, σε σύγκριση με πέντε άλλα υλικά φακών επαφής σιλικόνης-υδρογέλης που διατίθενται στο εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: