3 Απριλίου 2014

Φακοί Επαφής: καινοτόμες εφαρμογές και αντιμετώπιση της μυωπίας

Αντιγράφω από δημοσίευση στο Βήμα Science (Κυριακή 9 Φεβρουαρίου)
__________
Από το 1961 που κατασκευάστηκε ο πρώτος μαλακός φακός επαφής έχει επιτευχθεί εξαιρετικά σημαντική πρόοδος ως προς τα υλικά, τη συχνότητα αντικατάστασης και το σχεδιασμό των φακών τόσο στη διόρθωση της μυωπίας, της πρεσβυωπίας και του αστιγματισμού, όσο και στην αποκατάσταση της όρασης σε παθήσεις του κερατοειδή, όπως ο κερατόκωνος.
Η τελευταία δεκαετία έχει φέρει επαναστατικές εφαρμογές στον τομέα των φακών επαφής. Η χρήση φακών επαφής με σύστημα σταδιακής αποδέσμευσης φαρμάκων στον οφθαλμό, οι «έξυπνοι» φακοί, ικανοί να παρακολουθούν διακυμάνσεις στα επίπεδα της ενδοφθάλμιας πίεσης και στο σάκχαρο στο αίμα αποτελούν αντικείμενα ολοένα αυξανόμενου ερευνητικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως.


Το πιο σημαντικό, ίσως, επίτευγμα, που έχει ήδη βρει “θεραπευτική” εφαρμογή αποτελούν οι ειδικά σχεδιασμένοι φακοί «αντι-μυωπίας», δημιούργημα της βασικής έρευνας σχετικά με τους αιτιογενείς παράγοντες της μυωπίας. Η χρήση τέτοιων φακών κατά τη διάρκεια του ύπνου προσδίδει τη δυνατότητα πρώιμης αντιμετώπισης της μυωπίας σε σχολικές ηλικίες, εξασφαλίζοντας ευκρινή όραση χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής την ημέρα, αλλά ταυτόχρονα επιβραδύνοντας την αύξηση του αξονικού μήκους του οφθαλμού και την εξέλιξη της μυωπίας. Αυτή η μέθοδος, γνωστή ως “ορθοκερατολογία”, χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα σε πληθυσμούς της ανατολικής Ασίας, όπου η μυωπία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο καταρράκτης και οι παθήσεις της ωχράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: