4 Μαΐου 2013

5ο συνέδριο Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οπτομετρίας κ Οπτικής


Το τριήμερο 19 - 21 Απριλίου 2013 συναντήθηκαν στη Μάλαγα της Ισπανίας Οπτικοί, Οπτομέτρες, Εφαρμοστές φακών επαφής, εκπαιδευτικοί και ερευνητές από όλο τον κόσμο (43 χώρες) για να παρακολουθήσουν το 5ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οπτομετρίας και Οπτικής.

Η διοργάνωση του συνεδρίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενισχύοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία ανάμεσα σε εκπροσώπους Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για τα σημαντικά θέματα της επιστήμης και του κλινικού επαγγέλματος, καθώς και την ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις. Κοινός στόχος όλων η εναρμόνιση της Οπτομετρίας και της Οπτικής στην Ευρώπη.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, έλαβαν χώρα, κλινικά φροντιστήρια, παρουσιάσεις poster, ερευνητικές διαλέξεις καθώς και διαδραστικές συναντήσεις ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος. Η θεματολογία περιελάμβανε αρχές εφαρμογής αεροδιαπερατών και σκληρικών φακών επαφής, εξελιγμένες τεχνικές εξέτασης σχισμοειδούς λυχνίας, αντιμετώπιση ξηροφθαλμίας και αποκατάσταση χαμηλής όρασης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον έλεγχο της διόφθαλμης όρασης, σε μεθόδους διάγνωσης στραβισμού και μη επεμβατικών μεθόδων αποκατάστασής του.

Αξιοσημείωτη, ήταν η παρουσία των δύο βασικών προσκεκλημένων του Professor Brien Holden (University of New South Wales, Sydney, Australia) και του Dr. Eef van der Worp (University of Maastricht, the Netherlands). Οι ομιλίες τους αφορούσαν, αντίστοιχα, την ανίχνευση και αποκατάσταση της μυωπίας με χρήση σύγχρονου εξοπλισμού και την εφαρμογή σκληρικών φακών επαφής σε ανώμαλους κερατοειδείς.

Στην Μάλαγα παραβρέθηκαν περισσότεροι απο 300 σύνεδροι από 43 χώρες με 4 ελληνικές συμμετοχές. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Μάιο του 2014 στην Βάρσοβια της Πολωνίας με την αναμονή περισσότερων Οπτικών-Οπτομετρών από την Ελλάδα!

 Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Οπτομετρίας και Οπτικής (European Academy of Optics & Optometry, EAOO, www.eaoo.info) ιδρύθηκε το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Οπτομετρών και Οπτικών (ECOO) με σκοπό να εκπληρώσει τους παρακάτω στρατηγικούς στόχους:


  1. την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης στο αντικείμενο της Οπτομετρίας και της Οπτικής.
  2. τη διάδοση και την εναρμόνιση της εκπαίδευσης και της έρευνας στην οπτική, την οπτομετρία και σε συναφή αντικείμενα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
  3. τη διάδοση προς όφελος του κοινού της επιστήμης και της κλινικής πράξης της Οπτικής και της Οπτομετρίας.
  4. την εξασφάλιση της επαγγελματικής κατάρτισης και επιστημονικής επάρκειας των μελών της.


Ένας από τους άμεσους στόχους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οπτομετρίας και Οπτικής είναι η ίδρυση Προγραμμάτων που θα παρέχουν συνεχή εκπαίδευση στους επαγγελματίες του χώρου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξελίξουν και να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους. Είναι προφανές ότι για τον καλύτερο σχεδιασμό και την οργάνωση ενός εκπαιδευτικού δικτύου είναι απαραίτητη η συμμετοχή και αρωγή ακαδημαϊκών, ερευνητών, εκπαιδευτών και κλινικών.


Σωτήρης Πλαΐνης, MSc, PhD, FBCLA, 1,2 Ελένη Πουλερέ, MSc,2 Τρισεύγενη Γιαννακοπούλου, MSc1
1Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
2Optical House, Ηράκλειο-Ρόδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: