Στο πρόσφατο συνέδριο του ARVO στο Seattle παρουσιάστηκε ένα ενδιαφέρον poster από την ερευνητική ομάδα της Anja Gruenert (Department of Ophthalmology, Heinrich-Heine University, Germany). Η Anja και οι συνεγάτες της πραγματοποίησαν μια αναδρομική ανάλυση (από το 1987 έως το 2011) του οπτικού αποτελέσματος της εφαρμογής 75 αφακικών βρεφών με ημίσκληρους-αεροδιαπερατούς φακούς επαφής μετά από χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του συγγενή καταρράκτη.
Τα βρέφη ανέχθηκαν τον φακό επαφής εξαιρετικά καλά, και οι περισσότεροι γονείς ήταν σε θέση να χειριστούν το φακό μετά από εκπαίδευση. Το τελικό οπτικό αποτέλεσμα βρέθηκε ότι εξαρτάται από το είδος της κάθε περίπτωσης:
• Τα βρέφη με αφακία και στους δυο οφθαλμούς ήταν πιο πιθανό να επιτύχουν η κανονικές οπτικές οξύτητες.
• Τα βρέφη με μονόπλευρη αφακία συχνά ανέπτυξαν αμβλυωπία.
• Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα τα βρέφη που είχαν λάβει χειρουργική επέμβαση νωρίς, σε σύγκριση με εκείνοα που έλαβαν χειρουργική επέμβαση αργότερα.
• Η πρόγνωση ήταν πολύ περιορισμένη σε βρέφη με πολλαπλές παθολογίες του οφθαλμού.
Οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση σε σχέση με τους ενδοφακούς στη θεραπεία αφακικών βρεφών μετά από εγχείρηση για συγγενή καταρράκτη, με την προϋπόθεση ότι οι γονείς "συμμορφώνονται" με τις οδηγίες εφαρμογής και συντήρησης των φακών επαφής.
Να προσθέσω ότι ακόμη και σε αμφοτερόπλευρη αφακία, οι φακοί επαφής προτιμώνται από τα γυαλια, γιατί εξασφαλίζουν αποτελεσματική διαθλαστική διόρθωση, χωρίς να μεγενθύνουν τις εικόνες, να μειώνουν το οπτικό πεδίο, εξασφαλίζοντας επίσης καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα (αποφεύγοντας τη χρήση γυαλιών που έχουν σημαντικό βάρος και πάχος σε αυτές τις περιπτώσεις)