21 Ιανουαρίου 2013

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται γυαλιά "πρεσβυωπίας" νωρίτερα από τους άνδρες;

Ανέκδοτες αναφορές έχουν κατ 'επανάληψη παρατηρήσει ότι οι γυναίκες χρειάζονται γυαλιά για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας νωρίτερα από ότι οι άνδρες. Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό IOVS* ερευνητές από τα τμήματα Οπτομετρίας στα Πανεπιστήμιο Berkeley και Houston των ΗΠΑ , οι γυναίκες "πρεσβύωπες" έχουν μεγαλύτερη ανάγκη γυαλιών για κοντινή εργασία από ότι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Τα νέα αποδεικτικά στοιχεία στηρίχθηκαν σε μετα-ανάλυση δεδομένων χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές για τη σύγκριση της συχνότητας και του μεγέθους της πρεσβυωπίας**, που συνήθως περιγράφεται ως η απώλεια της κοντινής όρασης με την ηλικία, μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Αν και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στην ικανότητα του οφθαλμού να εστιάσει με ευκρίνεια σε αντικείμενα σε κοντινές αποστάσεις (δεν υπήρχαν επομένως διαφορές ως προς την προσαρμοστική ικανότητα), αυτή η τάση είναι πιθανό να οφείλεται σε διαφορές στην προτιμώμενη απόσταση ανάγνωσης ή το μήκος του χεριού (!), δηλαδή οι γυναίκες έχουν την τάση να εκπονούν κοντινές εργασίες (π.χ. ανάγνωση) πιο κοντά από ό, τι οι άνδρες.


Τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για πιο ενδελεχή έλεγχο όσο αφορά τη διόρθωση της πρεσβυωπίας στις γυναίκες. Είναι επίσης εμφανές ότι η πρεσβυωπία είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα και απαιτεί λύσεις προσαρμοσμένες για κάθε άτομο ανάλογα με το επάγγελμά του, το χώρο εργασίας αλλά και συμπεριφερικούς παράγοντες (π.χ. ανοχή στην θόλωση). Για αυτό  αποτελεί ανάγκη η διεξαγωγή μελετών που θα απομονώσουν τους διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Ειδικότερα, μελέτες που θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της προτιμώμενης απόστασης ανάγνωσης και της μεταβολής του εύρους προσαρμογής με την ηλικία για τους άνδρες και τις γυναίκες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των βιολογικών / περιβαλλοντικών παραγόντων που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των πρεσβυωπικών συμπτωμάτων με την ηλικία.

**Presbyopia: Origins, effects and treatment

Δεν υπάρχουν σχόλια: