Πέρασαν περισσότεροι από 10 μήνες από την πρώτη “καραντίνα” λόγω του κορωνοϊού, με τους οπτικούς-οπτομέτρες και τα καταστήματα οπτικών, να εργάζονται κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες.
Ο διαδικτυακός τόπος "Οπτική και Οπτομετρία" έχει ως σκοπό την ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με τις επαγγελματικές κι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της Οπτομετρίας, της Οπτικής και των Επιστημών της Όρασης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
30 Ιανουαρίου 2021
Οπτικοί - Οπτομέτρες και Φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας
15 Ιανουαρίου 2021
Ο περιορισμός στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οδήγησε σε αύξηση μυωπίας σε παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών
Είναι αναδιαμφισβήτητο ότι λόγω των περιορισμών ο χρόνος των παιδιών για υπαίθριες δραστηριότητες έχει μειωθεί σημαντικά στην περίοδο της πανδημίας COVID-19. Οι προβλέψεις για επιδείνωση της μυωπίας στον πληθυσμό των μαθητών αυτό το διάστημα ήταν αρνητικές, λόγω της ουσιαστικής μείωσης του χρόνου που τα παιδιά βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και του αυξημένου χρόνου σε οθόνες και άλλες συσκευές που απαιτούν κοντινή ενασχόληση στο σπίτι.
1 Ιανουαρίου 2021
Η κλινική προσέγγιση και η αντιμετώπιση των παιδιών με μυωπία στη χώρα μας επιβάλλεται να αλλάξει από ΣΗΜΕΡΑ !
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση του επιπολασμού της μυωπίας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης κι έρευνας όσο αφορά την όραση τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των αιτιογενών παραγόντων της εμφάνισης της μυωπίας και των πιθανών τρόπων αντιμετώπισης της κορυφώθηκε όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με το Brien Holden Vision Institute δημοσίευσε το 2016* αυτό που πολλοί από εμάς υποψιάζονταν: ο επιπολασμός της μυωπίας αυξανόταν με ανησυχητικούς / επιδημικούς ρυθμούς.
Αν οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση, που επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, παρουσίαζε παρόμοια αυξητική τάση με τη μυωπία, θα είχε σήμερα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των φορέων και των ΜΜΕ με πηχυαίους τίτλους κάθε μέρα ! Για παράδειγμα η παιδική παχυσαρκία, αν και αναστρέψιμη, αντιμετωπίζεται ως μια σημαντική πάθηση - η μυωπία δεν είναι καν εφικτό να αναστραφεί! Γι αυτό το λόγο, όλοι οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούμαστε με την περίθαλψη της όρασης ΔΕΝ γίνεται να είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι οι φορείς να ασχοληθούν δραστικά με την πρόληψη και τη θεραπεία της μυωπίας. Χώρες όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν έχουν εδώ και χρόνια ξεκινήσει φιλόδοξα προγράμματα για τη δραματική μείωση των επιπέδων της μυωπίας μέχρι το 2030, αλλά δυστυχώς αυτά περνούν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα στον υπόλοιπο κόσμο.
Aς ξεκινήσουμε αυτή τη χρονιά με την ίδια αισιοδοξία και τους ίδιους προβληματισμούς που είχαμε στις αρχές του 2020, την υποσχόμενη χρονιά της όρασης και της διαύγειας (20/20) !
_______________________________________________________