9 Φεβρουαρίου 2020

"Οι παγίδες που πληγώνουν την όραση" - Πώς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προστατεύουμε τα μάτια και την όραση μας;

Χθες στα Νέα* αναρτήθηκε μία δημοσίευση (εκλαϊκευμένη τοποθέτηση) από τον Δρ. Κανελλόπουλο σχετικά με "μύθους και επιστημονικές αλήθειες” για την όραση. Δεν θα συμφωνήσω με δύο τοποθετήσεις που παρουσιάζονται κάπως ανάλαφρα και κατά την άποψη μου αποπροσανατολίζουν το κοινό, σχετικά με την επίδραση καθημερινών ενασχολήσεων στην όραση.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση "η χρήση παλαιών διορθωτικών γυαλιών ή γυαλιών που έχουν δημιουργηθεί για άλλα άτομα μπορεί να κουράζει τα μάτια και να τους προκαλεί πόνο ή θόλωση της όρασης, αλλά δεν βλάπτει τα μάτια”. 
Μπορεί τα μάτια “ανατομικά" να μην επηρεάζονται από τη χρήση λανθασμένων γυαλιών, αλλά είναι γνωστό ότι μπορεί να δημιουργηθούν χρόνια προβλήματα στην όραση, λόγω δυσλειτουργιών στους μηχανισμούς προσαρμογής και σύγκλισης και σε άλλες πτυχές της όρασης (π.χ απόσταση ανάγνωσης, κλίση κεφαλής στην προσπάθεια ανεύρεσης ευκρινέστερης όρασης κλπ..).
Η δεύτερη τοποθέτηση αφορά τη χρήση οθονών και άλλων διαδραστικών συσκευών, και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι “η συνήθεια αυτή μπορεί να κουράσει τα μάτια ή/και να προκαλέσει πονοκέφαλο, αλλά δεν βλάπτει την όραση ούτε των παιδιών, ούτε των ενηλίκων. Ενδέχεται όμως να υποδηλώνει πως το άτομο έχει μυωπία και χρειάζεται γυαλιά. Επιπλέον, τα παιδιά έχουν οξυμμένη ικανότητα εστίασης της όρασης στα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους και γι' αυτό τους είναι πιο άνετο να κάθονται κοντά στις οθόνες.”
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η κοντινή εργασία, και ειδικά η χρήση μικρών οθονών που αναγκάζουν τα παιδιά να πλησιάζουν κοντύτερα, όχι μόνο μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στο μηχανισμό προσαρμογής-σύγκλισης (και ας υπάρχουν υψηλά αποθέματα προσαρμογής) και ανομοιόμορφη θόλωση στην ωχρά από την περιφέρεια του αμφιβληστροειδή, αλλά οδηγούν τόσο στην εμφάνιση της μυωπίας όσο και ταχύτερη αύξηση της με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζοντας επομένως όχι μόνο την όραση αλλά και την ανατομία του οφθαλμού, αυξάνοντας γεωμετρικά το ρίσκο οφθαλμικών παθήσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες !

Την τελευταία δεκαετία η μυωπία έχει παγκοσμίως αναγνωριστεί ως πάθηση τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από τους επαγγελματίες περίθαλψης της όρασης. Η κατανόηση μεταξύ του γενικού πληθυσμού, ειδικά στη χώρα μας, είναι χαμηλή, ενώ η πλεοψηφία δεν γνωρίζει καν τι εστί μυωπία και πως αυτή προκαλείται. Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε τα παραπάνω και να στρέψουμε την προσοχή μας στην αντιμετώπιση και διαχείριση της, η οποία αφορά πολλά περισσότερα από την απλή διόρθωσή της με συμβατικά γυαλιά ή φακούς επαφής !

*https://www.tanea.gr/2020/02/07/health/oi-pagides-pou-pligonoun-tin-orasi-pos-na-prostateyoume-ta-matia-mas/?fbclid=IwAR3V9rymrm2TrE-He95WFshJVyob_RYLd8jgGW1K3JvZhbEeWhj7_4udmf4

Δεν υπάρχουν σχόλια: