23 Μαρτίου 2019

Οπτική και Όραση: οι βασικoί άξονες της επαγγελματικής ζωής ενός οπτομέτρη


Η συμμετοχή της όρασης στις καθημερινές ενασχολήσεις μας (εργασία, ανάγνωση, τέχνες, αθλητισμός, οδήγηση) είναι καθοριστική και γι' αυτό η διατήρηση ευκρινούς όρασης σε όλες τις ηλικίες αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση άρτιας ποιότητας ζωής. Ο άνθρωπος μέσω της εξέλιξής του ανέπτυξε ικανότητες όρασης, όπως η έγχρωμη όραση, για την ανίχνευση αντικειμένων στη φύση που ειδάλλως δεν θα ήταν αντιληπτά  - είναι εμφανές στην εικόνα δίπλα ότι το μπλε λουλούδι είναι διακριτό μόνο από ένα "θηρευτή" που έχει έγχρωμη όραση. Γι αυτό, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι θεωρούσε την όραση ως την ύψιστη αίσθηση του ανθρώπου, πιστεύοντας ότι τα μάτια μας είναι τα πιο αλάνθαστα αισθητήρια όργανα γιατί παρέχουν άμεσα και ακριβή εμπειρικά δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο κάθε ορατό φαινόμενο γίνεται αντικείμενο της γνώσης, εξισώνοντας την όραση με την αισθητηριακή και νοητική γνώση.



Η 23η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Οπτομετρίας. Το επάγγελμα των οπτομετρών αφορά τη δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την πρωτοβάθμια υγιεινή περίθαλψη του οφθαλμού και της όρασης, κι έχει ένα μακρύ ιστορικό που βασίζεται σε γνώσεις οπτικής, φυσιολογίας της όρασης, οπτικής αντίληψης και συμπεριφοράς.  Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Οπτομετρίας, ο οπτομέτρης συμμετέχει στην πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση βασικών και σύνθετων προβλημάτων της όρασης, και στη διάγνωση τόσο παθήσεων της όρασης όσο και συστημικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης. Ένας πλήρης οπτομετρικός έλεγχος περιλαμβάνει διάθλαση, συνταγογράφηση και επιλογή των κατάλληλων οπτικών βοηθημάτων (π.χ. γυαλιά, φακούς επαφής, πρίσματα) για τη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων, ενώ συμπεριλαμβάνει και θεραπείες για την αποκατάσταση διαταραχών του μηχανισμού της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν και το εύρος της άσκησης της οπτομετρίας διαφέρει από χώρα σε χώρα, ο στόχος όλων των οπτομετρών παγκοσμίως είναι να εξασφαλίσουμε στους ασθενείς μας ευκρινή και ξεκούραστη όραση ! 
Έχοντας ασχοληθεί με την οπτομετρία για 25 χρόνια μετά από την αποφοίτησή μου ως οπτικός από τα ΤΕΙ Αθήνας, έχω νιώσει ικανοποίηση για το επάγγελμα που υπηρετώ μέσα από διαφορετικούς στόχους. Αρχικά, από την απόκτηση περισσότερης γνώσης με την "αναβάθμιση" των προπτυχιακών σπουδών μου στο Μάντσεστερ στην Αγγλία. Στη συνέχεια, με τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε εξειδικευμένα ζητήματα όρασης (όπως "οι αλλαγές στα οπτικά χαρακτηριστικά των φακών επαφής μετά την εφαρμογή τους" και "την αξιολόγηση της συμμετοχή της όρασης στην οδήγηση, ιδιαίτερα τη νύχτα"), αλλά κυρίως με την κατανόηση της "μεθόδου" που οφείλει να στηρίζει αλλά και να στηρίζεται στη γνώση. Αργότερα, ικανοποίηση μέσα από την ανάλυση πειραματικών δεδομένων και τη συγγραφή ερευνητικών ιδεών για χρηματοδότηση. Με την επιστροφή στην Ελλάδα στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μέσω της συνεργασίας με επιστήμονες και ερευνητές με διαφορετικές καταβολές (οφθαλμίατρους, φυσικούς, μαθηματικούς, ψυχολόγους, ψυχίατρους, βιολόγους, μηχανικούς κλπ.) αλλά και μέσω της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης νέων ανθρώπων στο γνωστικό αντικείμενο της οπτικής και της όρασης. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση βέβαια έρχεται μέσω της καθημερινής επαφής με ασθενείς, της υπομονετικής εξέτασης των προβλημάτων όρασής τους και της καθοδήγησής τους όσο αφορά την εξατομικευμένη αποκατάστασή τους.
Σήμερα βιώνω συχνά την έκπληξη ηλικιωμένων ανθρώπων και παιδιών όταν ο οπτικός τους κόσμος ομορφαίνει, είτε επειδή απλά διορθώθηκε η μυωπία τους, είτε γιατί επιλύθηκε ένα σημαντικότερο πρόβλημα που επηρέαζε σημαντικά την ποιότητα ζωής τους (διπλωπία, ανισομετρωπία, κερατόκωνος). Αν και η επαφή με ασθενείς ήταν κάτι που απευχόμουν όταν ξεκινούσα τις σπουδές μου πριν από 30 χρόνια, η ευχαρίστησή μου όταν ο οπτικός τους κόσμος βελτιώνεται είναι ασύγκριτη !
Μια συνέντευξη στις ¨”Οπτικές Διαστάσεις" σχετικά με την έρευνα στην οπτομετρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: