30 Σεπτεμβρίου 2017

Κατανομή διαθλαστικού σφάλματος στον πληθυσμό: ενδιαφέρουσες αλλαγές με την ηλικία και με το χρόνο

Είναι πια γνωστό ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού σήμερα είναι μύωπες και όχι εμμέτρωπες, όπως συνέβαινε πριν μισό αιώνα. Η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει την κατανομή του διαθλαστικού σφάλματος στον πληθυσμό στα μέσα του 20ου αιώνα (αριστερά, σχεδόν κανονική κατανομή) και σήμερα (δεξιά, μή κανονική κατανομή). Η προφανής μετατόπιση του μέσου οφθαλμού από την υπερμετρωπία (~+0.90D) το 1950, στη μυωπία (~-0.90D) οφείλεται στη σημαντική αύξηση στη σημερινή εποχή του ποσοστού των ανθρώπων που εμφανίζουν μυωπία, και μάλιστα αρκετοί από αυτούς με υψηλούς βαθμούς.

 

Ίσως πιο ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση ότι η καμπύλη κατανομής, στη σημερινή εποχή (δεξιά), δεν μετατοπίζεται απλά προς τ' αριστερά, δηλαδή σε προς πιο μυωπικές τιμές σε σχέση με τις καμπύλες προ 50ετίας, αλλά "παραμορφώνεται" από κανονική σε μή-κανονική κατανομή (με εμφανή την πλάτυνση της καμπύλης προς τους μύωπες), δείχνοντας ότι ενώ ένα ποσοστό των οφθαλμών τείνουν προς τη μυωπία,  μερικά "μάτια" συνεχίζουν να παραμένουν υπερμετρωπικά/εμμετρωπικά και δεν επηρεάζονται από όποιες αλλαγές. Τώρα, αν η διατήρηση της εμμετρωπίας με το χρόνο οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή σε γενετική προδιάθεση είναι προς το παρόν ομιχλώδες.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι παρακάτω κατανομές του διαθλαστικού σφάλματος (από μαθητές σχολείων στην Ιαπωνία πριν 35 χρόνια) που παρουσιάζουν μια σταδιακή αλλαγή στην κατανομή με την ηλικία (από 6 μέχρι 17 ετών) και την μετατόπιση του μέσου διαθλαστικού σφάλματος προς πιο μυωπικές τιμές - χωρίς απαραίτητα όλοι οι οφθαλμοί να γίνονται πιο μυωπικοί (κάποια συνεχίζουν να παραμένουν εμμετρωπικοί).

Το σίγουρο είναι ότι τόσο κατά την εφηβική ηλικία αλλά όσο και με την πάροδο του χρόνου οι μύωπες στον πληθυσμό γίνονται περισσότεροι και το ότι από τη στιγμή που η κατανομή του διαθλαστικού σφάλματος ΔΕΝ είναι κανονική, είναι λάθος να σημειώνουμε τη μέση (average) μυωπία στο πληθυσμό.

Βιβλιογραφία:
Πλαΐνης Σ (2016) "Μυωπία: Επιπολασμός, αιτιογενείς παράγοντες και τεχνικές διόρθωσης." Δημοσιεύθηκε πέρυσι στη Σύγχρονη Οπτική, Τεύχος 4, 48-51. (pdf)
Plainis S and Charman WN (2015). Problems in comparisons of data for the prevalence of myopia and the frequency distribution of ametropia. Ophthalmic and Physiological Optics, 35(4):394-404 (pdf)

Δεν υπάρχουν σχόλια: