3 Ιανουαρίου 2017

Υποδιόρθωση της μυωπίας: ένας ακόμη μύθος

Για πολλές δεκαετίες κυριαρχούσε η λανθασμένη άποψη ότι η σκόπιμη υποδιόρθωση της μυωπίας (μειωμένη ισχύς των οφθαλμικών φακών) ωφελούσε παιδιά και έφηβους που παρουσίαζαν αυξητική μυωπική τάση. Και αυτό γιατί πίστευαν, βασιζόμενοι σε περιπτώσεις από την καθημερινή κλινική πράξη, ότι η θόλωση που προκαλείται από μικρό μυωπικό σφάλμα (με το είδωλο να σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και ελαφρώς αφεστιασμένο) εμπόδιζε την ανάπτυξη των οφθαλμών. 


Αυτή η στρατηγική έχει από τότε αποδειχθεί ότι είναι αναποτελεσματική [1-3], ενώ οι δύο κλινικές μελέτες που έτρεξαν έδειξαν ότι η υποδιόρθωση προκαλεί επιτάχυνση της αύξησης του αξονικού μήκους, και όχι επιβράδυνση [1, 2]. Επίσης είναι προφανές ότι η υποδιόρθωση μειώνει την όραση των παιδιών, η οποία θα μπορούσε να είναι επιζήμια τόσο στην εκπαίδευσή τους όσο και στην ασφάλειά τους.


Οπότε, είναι σημαντικό, σε κάθε περίπτωση να συνταγογραφείται όλο το ποσό του μυωπικού διαθλαστικού σφάλματος στα γυαλιά, ενώ οι φακοί επαφής θα πρέπει να παρουσιάζουν ελαφρώς μειωμένη ισχύ για μυωπίες > 4.00 D, ανάλογα με την απόσταση του δοκιμαστικού σκελετού από το επίπεδο των οφθαλών και το μέγεθος της μυωπίας.

Βιβλιογραφία
1. Chung, K., N. Mohidin, and D.J. O'Leary, Undercorrection of myopia enhances rather than inhibits myopia progression. Vision Research, 2002. 42(22): p.2555-2559.
2. Adler, D. and M. Millodot, The possible effect of undercorrection on myopic progression in children. Clin Exp Optom, 2006. 89(5): p. 315-21.
3. Li, S.Y., et al., Effect of undercorrection on myopia progression in 12-year-old children. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol, 2015. 253(8): p. 1363-8.

Δεν υπάρχουν σχόλια: