Εμμένοντα ελλείματα στο επιθήλιο του κερατοειδή (Persistent Epithelial Defects) μπορεί να προκύψουν τόσο από οφθαλμικά όσο και συστηματικά νοσήματα, όπως η ξηροφθαλμία, η ανεπάρκεια βλαστικών κυττάρων του κερατοειδή, η νευροτροφική κερατοπάθεια, και ο σακχαρώδης διαβήτης. Αυτα τα ελλείμματα αν γίνουν χρόνια είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε λέπτυνση του στρώματος του κερατοειδή και σε προχωρημένα στάδια ακόμα και να τον τρυπήσουν.
Η θεραπεία τους περιλαμβάνει τη χρήση τεχνητών δακρύων, θεραπευτικών φακών επαφής που λειτουργούν ως προστατευτικοί επίδεσμοι, την κάλυψη του οφθαλμού, ταρσοραφή, χρήση αυτόλογου ορού, αμνιακό μοσχεύμα μεμβράνης και άλλα. Μία πρόσφατη μελέτη από την ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης* έδειξε ότι πολύ αποτελεσματική επιλογή για τη διαδικασία επανεπιθηλίωσης αποτελεί ο συνδυασμός επιδεσμικού φακού επαφής (premio, Menicon) με αναγεννητικούς παράγοντες (RGTA - Cacicol20), μια νέα φαρμακευτική οικογένεια των βιοαποικοδομήσιμων πολυμερών γλυκόζης.
O Menicon premiO αποτελεί φακό επαφής σιλικόνης-υδρογέλης (SiH) της Menicon με έγκριση από το FDA για εβδομαδιαία παρατεταμένη χρήση (και στον ύπνο) ή δεκαπενθήμερη κανονική χρήση. Είναι προϊόν εξελιγμένου πολυμερισμού υδρόφιλων μονομερών (Menisilk), παρέχοντας υψηλή διαπερατότητα / μεταβιβαστικότητα σε οξυγόνο (Dk=129, Dk/t=161), απαραίτητη για την υγιεινή των οφθαλμών, και παράλληλα εξαίρετη υδροφιλία (40%) και αντοχή στα λίπη και τις πρωτεϊνες των δακρύων. Επιπλέον, ο PremiO εξασφαλίζει εντυπωσιακή αισθητικότητα λόγω της εξελιγμένης κατεργασίας των επιφανειών του με νανοτεχνολογία.
(ΑΡΙΣΤΕΡΑ) Εικόνες από σχισμοειδή λυχνία πριν την έναρξη της θεραπείας (Α) και 5 ημέρες (B) και 9 ημέρες (πλήρης επιθηλιοποίηση, C) μετά από συνδυασμένη θεραπεία ενός αναγεννητικού παράγοντα (RGTA - Cacicol20) με ταυτόχρονη χρήση του θεραπευτικού φακού).
*Kymionis GD, Liakopoulos, DA, Grentzelos, MA et al. (2014). Combined Topical Application of a Regenerative Agent With a Bandage Contact Lens for the Treatment of Persistent Epithelial Defects. Cornea Vol 33(8): 868-72.