Το Μάιο του 2008 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 3661 που τροποποίησε το επάγγελμα του Οπτικού σε σημαντικό βαθμό, «απελευθερώνοντάς» το. Σε αυτόν τον νόμο υπήρχε και η πρώτη επίσημη αναφορά στο επάγγελμα του Οπτομέτρη σε δύο εδάφια με τις παρακάτω σημειώσεις:
«Τα επαγγελματικά δικαιώματα του ενιαίου επαγγέλματος του οπτικού−οπτομέτρη θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»
“Ανατίθεται στην ΠΕΟΟ …. η σύνταξη και ενημέρωση μητρώου αδειών ασκήσεως επαγγέλματος οπτικού−οπτομέτρη”
Σχεδόν τέσσερα (4) χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την ημέρα με αρκετές αναφορές, διαμαρτυρίες και υποσχέσεις αλλά στην ουσία δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Το επάγγελμα του Οπτομέτρη, που σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οπτομετρίας και Οπτικής (ECOO) είναι αυτόνομο, αφορά την “πρωτοβάθμια υγιεινή περίθαλψη του οφθαλμού και της όρασης, η οποία περιλαμβάνει τη διάθλαση (και συνταγογράφηση), την επιλογή και κατεργασία κατάλληλων “διαθλαστικών βοηθημάτων”, τη διάγνωση και διαχείρηση οφθαλμικών παθήσεων και την αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα”.
Μπορεί να είναι γενικά αποδεκτό ότι το κομμάτι του ορισμού που αφορά “τη διάγνωση και διαχείρηση οφθαλμικών παθήσεων” να μη χρήζει άμεσης εφαρμογής στην Ελλάδα για πολλούς λόγους (που αναφέρονται σε προηγούμενες αναρτήσεις) αλλά κατά την άποψή μου δεν νομίζω να έχουμε ως χώρος προσπαθήσει να κατοχυρώσουμε θεσμικά τις υπόλοιπες (νόμιμες) παροχές υπηρεσιών.
Για παράδειγμα, σήμερα ο Οπτικός (ή ο «Οπτικός-Οπτομέτρης») έχει τη δυνατότητα να παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες που αφορούν την «αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα”, όπως να εφαρμόσει «απλούς» φακούς επαφής για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος αλλά και «θεραπευτικούς» φακούς επαφής για την αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να εκπονήσει όλες τις απαραίτητες δοκιμασίες για την επιλογή συγκεκριμένων βοηθημάτων για την αποκατάσταση της χαμηλής όρασης.
Αυτές οι παροχές υπηρεσιών, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της περίθαλψης της υγείας ΔΕΝ απαλλάσονται από το ΦΠΑ!!! Για ενημέρωση, σύμφωνα με τον Κώδικα ΦΠΑ από το φόρο απαλλάσονται:
Είναι απορίας άξιο τι έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι Σύλλογοι ώστε να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα. Είναι δυνατόν η κατασκευή μίας τεχνητής οδοντοστοιχίας να απαλλάσεται από ΦΠΑ και μία εφαρμογή ημίσκληρου ΦΕ σε μεταμοσχευμένο κερατοειδή που μπορεί να διαρκέσει τρεις 2ωρες επισκέψεις του ασθενή να έχει ΦΠΑ 23% (ως παροχή υπηρεσιών Οπτικού)? Και μπορεί σε πολλές περιπτώσεις η γραφειοκρατία να αποτελεί το άλλοθι, αλλά η Διεύθυνση ΦΠΑ στην Αθήνα, όπως μου ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος, δεν έχει ενημερωθεί ποτέ σχετικά!!
Ποτέ βέβαια δεν είναι αργά!
2 σχόλια:
Είναι κρίμα να θέλεις να εξασκήσεις το επαγγελμά σου και να είσαι με το "φόβο" ότι θα βρεις τον μπελά σου. Όλα είναι στα χαρτιά αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα. Πάντως σίγουρα μεγάλη ευθύνη φέρει και ο κλάδος για ευκολονόητους λόγους.Οι Έλληνες σε πολύ μεγάλο βαθμό αγνοούν την ύπαρξη του οπτομέτρη. Αν δεν ξεκινήσουμε εμείς να ενημερώσουμε τον κόσμο ποιοι είμαστε και τι κάνουμε μέσα από τα καταστήματα που έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο μας τότε σίγουρα δεν προβλέπεται να αλλάξει η κατάσταση.
Oi περισσότεροι ξέρουν την ύπαρξη του Οπτομέτρη, αλλά μέχρι τώρα φοβόμασταν και εμείς οι ίδιοι να το πουμε. Τώρα πια έρχονται και ρωτούν από μόνοι τους (και λόγω οικονομικών δυσχερειών)γιατί τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε αμοιβή για την υπηρεσία αυτή, παραμόνο για τα γυαλιά που θα έκανε στο μαγαζί. Ξεχνάμε φυσικά ακόμα τα ταμεία, που όλα δέχονται γνωμάτευση μόνο γιατρού, για να σου δώσει να κάνεις γυαλιά οράσως.
Εξηγείστε μου δηλ τώρα μπορούμε να το δηλώσουμε στην εφορία και ως επάγγελμα? (υπάρχει στους καταλόγους; ή περιμένουμε να απόφασίσει Περεταίρω ο υπουργός;)
Δημοσίευση σχολίου