24 Μαρτίου 2018

Όραση και οπτομετρία: οι βασικές έννοιες της επαγγελματικής μου ζωής


Η συμμετοχή της αίσθησης της όρασης στις καθημερινές ενασχολήσεις μας (εργασία, οδήγηση, αθλητισμός, τέχνες) είναι καθοριστική και για αυτό η διατήρηση ευκρινούς όρασης σε όλη την διάρκεια της ζωής μας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στην άρτια ποιότητα ζωής μας. Ο άνθρωπος μέσω της εξέλιξής του ανέπτυξε ικανότητες όρασης, όπως η έγχρωμη όραση, για την ανίχνευση αντικειμένων στη φύση που ειδάλλως δεν θα ήταν αντιληπτά  - είναι εμφανές στην εικόνα δίπλα ότι το μπλε λουλούδι είναι διακριτό μόνο από ένα "θηρευτή" που έχει έγχρωμη όραση. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι θεωρούσε την όραση ως την ύψιστη αίσθηση του ανθρώπου, πιστεύοντας ότι τα μάτια μας είναι τα πιο αλάνθαστα αισθητήρια όργανα γιατί παρέχουν άμεσα και ακριβή εμπειρικά δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο κάθε ορατό φαινόμενο γίνεται αντικείμενο της γνώσης, εξισώνοντας την όραση με την αισθητηριακή και νοητική γνώση.
Μια φορά το χρόνο, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Οπτομετρίας. Το επάγγελμα των οπτομετρών αφορά τη δημόσια υγεία κι έχει ένα μακρύ ιστορικό που βασίζεται στην οπτική και την φυσιολογία της όρασης και την οπτική συμπεριφορά. Η οπτομετρία βοηθά στην πρόληψη βασικών και σύνθετων προβλημάτων της όρασης, στη διάγνωση παθήσεων της όρασης αλλά και συστημικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, ενώ προτείνει τα κατάλληλα βοηθήματα (π.χ. γυαλιά, φακούς επαφής) και παρέχει τις κατάλληλες θεραπείες για την αποκατάσταση διαταραχών του συστήματος της όρασης.  Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Οπτομετρίας, το επάγγελμα του Οπτομέτρη αφορά την “πρωτοβάθμια υγιεινή περίθαλψη του οφθαλμού και της όρασης, η οποία περιλαμβάνει τη διάθλαση (και συνταγογράφηση), την επιλογή και κατεργασία κατάλληλων “διαθλαστικών βοηθημάτων”, τη διάγνωση και διαχείριση οφθαλμικών παθήσεων και την αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα”. Αν και το εύρος της άσκησης της οπτομετρίας ποικίλει στον κόσμο, ο στόχος όλων των οπτομετρών παγκοσμίως είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας να μπορούν να βλέπουν καλά ! 
Έχοντας ασχοληθεί με την οπτομετρία για 25 χρόνια μετά από την αποφοίτησή μου ως οπτικός από τα ΤΕΙ Αθήνας, ένιωσα ευχαρίστηση από το επάγγελμα που υπηρετώ μέσα από διάφορετικούς στόχους. Αρχικά, από την απόκτηση περισσότερης γνώσης με την "επέκταση" των προπτυχιακών σπουδών μου στην Αγγλία. Στη συνέχεια, με τις μεταπτυχιακές σπουδές σε εξειδικευμένες θεματικές περιοχές (όπως η οπτική των φακών επαφής και η συμμετοχή της όρασης στην οδήγηση) και κυρίως με την κατανόηση της "έρευνας" και της "μεθόδου" που οφείλει να στηρίζει αλλά και να στηρίζεται στη γνώση. Αργότερα, μέσα από την ανάλυση δεδομένων έρευνας και τη συγγραφή ερευνητικών ιδεών για χρηματοδότηση. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μέσω της συνεργασίας με επιστήμονες και ερευνητές με διαφορετικές καταβολές (οφθαλμίατρους, φυσικούς, μαθηματικούς, ψυχολόγους, ψυχίατρους, βιολόγους, μηχανικούς κλπ.) και της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης νέων ανθρώπων στο γνωστικό αντικείμενο της οπτικής και της όρασης. Και τέλος με την καθημερινή εδώ και δέκα χρόνια επαφή με ασθενείς, την υπομονετική εξέταση των προβλημάτων όρασής τους και την καθοδήγησή τους σχετικά με την αποκατάστασή της.
Έχω δει πολλές φορές την έκπληξη ηλικιωμένων αλλά και παιδιών όταν ο οπτικός τους κόσμος ομορφαίνει, είτε επειδή απλά διορθώθηκε η μυωπία τους είτε γιατί επιλύθηκε ένα σημαντικότερο πρόβλημα (διπλωπία, κερατόκωνος). Ενώ βρίσκομαι πια καθημερινά με ασθενείς, κάτι που απευχόμουν όταν ξεκινούσα τις σπουδές μου πριν από 30 χρόνια, ο ενθουσιασμός, η υπομονή και η ευχαριστησή μου να μπορούν να δούνε "καλύτερα" δεν σταματά !

Δεν υπάρχουν σχόλια: