22 Μαρτίου 2013

Φακοί επαφής για θεραπευτική χρήση


Οι φακοί επαφής εκτός απο μέσο διόρθωσης των διαθλαστικών ατελειών του οφθαλμού αποτελούν έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο πρόσθετης θεραπείας για μεγάλο εύρος οφθαλμικών διαταραχών. Καθώς λειτουργούν ως προστατευτικοί επίδεσμοι (bandage), οι «θεραπευτικοί φακοί επαφής» είναι συνήθως μεγάλης διαμέτρου και χρησιμοποιούνται για ημερήσια ή παρατεταμένη χρήση.

Οι θεραπευτικοί φακοί επαφής συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ακεραιότητας του κερατοειδούς, επιταχύνοντας την επούλωση "πληγών" του επιθηλίου και του στρώματός του, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιούν τα συμπτώματα των ασθενών και ανακουφίζουν απο οφθαλμικούς πόνους. Χρησιμοποιούνται συχνά για την ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων, την ενυδάτωση του κερατοειδούς καθώς και για τη στήριξη και τη μηχανική προστασία του απο ξένα σώματα είτε από την τριβή των βλεφάρων.



Οι φακοί επαφής βρίσκουν επίσης θεραπευτική χρήση στην επίσπευση της επούλωσης του επιθηλίου μετά από επέμβαση επιφανειακής φωτοεκτομής (PRK) για τη διόρθωση της μυωπίας / υπερμετρωπίας. Σε πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό Contact Lens and Anterior Eye (CLAE), αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα φακών επαφής μετά από PRK.  

Ο φακός premiO της Menicon έδειξε υπεροχή τόσο στην ποιότητα όσο και στον χρόνο επίσπευσης επούλωσης του επιθηλίου. O Menicon premiO αποτελεί φακό επαφής σιλικόνης-υδρογέλης (SiH) με έγκριση από το FDA για εβδομαδιαία παρατεταμένη χρήση (και στον ύπνο) ή δεκαπενθήμερη κανονική χρήση. Είναι προϊόν εξελιγμένου πολυμερισμού υδρόφιλων μονομερών (Menisilk), παρέχοντας υψηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο, απαραίτητη για την υγιεινή των οφθαλμών, και παράλληλα εξαίρετη υδροφιλία και αντοχή στα λίπη και τις πρωτεϊνες των δακρύων. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: