1 Νοεμβρίου 2012

Oxygen transmissibility in Contact Lenses: new facts



Στη χθεσινή του παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ακαδημία Οπτομετρίας ο Brien Holden ανέφερε τα πρώτα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης που αποβλέπει στην εκ νέου εκτίμηση της απαραίτητης μεταδοτικότητας οξυγόνου (oxygen transmissibility, Dk/t) ενός Φακού Επαφής (ΦΕ) που θα παράγει την ίδια ποσότητα κεντρικής διόγκωσης του κερατοειδούς (corneal swelling) κατά τη χρήση στον ύπνο με εκείνη σε έναν οφθαλμό χωρίς φακό. Η μελέτη συγκέντρωσε τα αποτελέσματα από 39 προηγούμενες μελέτες που διεξήχθησαν στον Καναδά και την Αυστραλία, με τη συμμετοχή πάνω από 1000 συνολικά οφθαλμών.

Η αρχική εκτίμηση πριν από περίπου 30 χρόνια (από Holden / Mertz το 1984) προσδιόριζε ότι ΦΕ με ελάχιστο Dk/t  = 87  είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί  διόγκωση κερατοειδή χαμηλότερη από 4%. Επαναλαμβάνοντας τα πειράματα με χρήση περισσότερων ΦΕ (με πιο εξελιγμένα υλικά και υψηλότερα Dk/t), εκτιμήθηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια το Dk/t που απαιτείται για να παραχθεί το ίδιο επίπεδο διόγκωσης του κερατοειδούς με τη χρήση ΦΕ στον ύπνο όπως εμφανίζεται στα μάτια χωρίς ΦΕ. Μετά την εξέταση της ημερήσιας διακυμάνσεις του πάχος του κερατοειδούς, η διόγκωση κατά τον ύπνο εξακολουθεί να θεωρείται ότι είναι περίπου 4%. Η επικαιροποιημένη ανάλυση των αποτελεσμάτων επέτρεψε τον Holden να αναθεωρήσει το ελάχιστο Dk/t για φθορά κατά διάρκεια του ύπνου σε 150!!

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ελάχιστη υπολογισθείσα Dk/t  αναφέρεται στο "μέσο" οφθαλμό. Μερικοί χρήστες φακών επαφής θα απαιτούν λιγότερο, και κάποιοι θα απαιτούν περισσότερο οξυγόνο για να αποφευχθεί η διόγκωση του κερατοειδούς. Για να είναι είμαστε βέβαιοι ότι οι φακοί κατά τη διάρκεια του ύπνου παρέχουν επαρκή οξυγόνο στον κερατοειδή χιτώνα, είναι φρόνιμο να χρησιμοποιούνται ΦΕ με την υψηλότερη δυνατή μετάδοση του οξυγόνου! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 3 ΦΕ διαθέσιμοι στην αγορά που πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ο ένας είναι ο premiO της Menicon!



Δεν υπάρχουν σχόλια: